Чому важливе свіже обсмаження?

З обсмаження зерна починається життя кави та відлік її свіжості. У зеленої кави також є свій термін зберігання, але він складає багато місяців, в той же час обсмажена кава «живе» лише декілька тижнів. В зелених зернах міститься велика кількість речовин, що складають основу смаку кави. Вони надають напою неймовірний аромат та розмаїття післясмаку від стиглих фруктів і вина, до прянощів та шоколаду. Але без обсмаження не відкрити цей скарб.

  Обсмаження зеленої кави

Під час обсмаження змінюється зовнішній вид зерна, його структура та розміри. Колір стає темним, зерно збільшується в розмірах, при цьому втрачає вагу. Вага зерна кави зменшується на 15-18%. Але в процесі обсмаження на поверхню виходять ароматичні речовини, що створюють яскраві смакові букети.

3 дні Формування смаку
7 днів Насичення смаку
12 днів Максимальне насичення смаку
18 днів Стабільно насичений смак
24 дні Починається втрата смаку

Щоб подовжити термін зберігання кавових зерен, потрібно дотримуватись простих правил: змелювати каву перед приготуванням (мелена кава втрачає свої властивості в лічені дні); зберігати мелену каву в вакуумній упаковці (в пачку не повинні потрапляти сторонні запахи та повітря, яке прискорює вивітрювання аромату); зберігати в прохолодному місці (наприклад, в холодильнику).

3 дні – 2 місяці Оптимальний термін реалізації кави
3 місяці Зникають індивідуальні особливості сортів
1 рік Смак кави не несе жодної цінності

Після 3х місяців зникають індивідуальні особливості сортів. Таку каву пити можна, але відчути повний букет смаку та аромату не вийде. Для моносортів (чистих сортів арабіки) свіже обсмаження – це обов’язкова умова. Через рік після обсмаження кава з ароматного напою перетворюється на просту порцію кофеїну.

Більше року Кава стає лише порцією кофеїну

Передзвоніть мені

телефонуємо з 9 до 19




    ×